Pranayama, Arta Respirației

de

 

Cu toţii ştim că respiraţia este funcţia cea mai importantă a organismului, dar oare câţi dintre noi ţinem cont de aceasta?

Funcţia respiratorie este singura funcţie a sistemului vegetativ care este mixtă, adică se exercită atât automat cât și prin realizarea sa „conştientă” sau voluntară

Numărul persoanelor cu depresie nervoasă este în creștere datorită vieții agitate pe care o impune societatea modernă. Această tensiune continuă are repercursiuni grave asupra organismului iar primele care suportă aceste consecințe sunt sistemul digestiv și cel respirator.

La omul agitat, tensionat, anxios, nemulțumit, respirația devine superficială și prin urmare insuficientă deoarece toate organele care contribuie la realizarea actului respirator, de la gât, bronhii, plămâni şi până la diafragmă inclusiv, îşi pierd în mare măsură mobilitatea.

Consecinţele sunt în primul rând o acumulare considerabilă de deşeuri gazoase care ar fi trebuit să fie eliminate prin expiraţie şi care însă rămân în organism intoxicandu-l puţîn câte puţîn, dar continuu, precum și fenomenul de sub-oxigenare adică o asfixiere parțială și lentă, acest cumul deteriorand încet dar sigur sănătatea fizică, mintală și emoțională.

Aerul este în permanentă hrana noastră principala, oxigenul fiind atât hrană pentru celulele noastre cât și o unlealta valoroasă ce favorizează asimilarea corectă a alimentelor, de aceea este important să învățăm să respirăm corect.

Este demonstrat de știință că toate funcțiile organelor sunt precedate de funcția respirației și că întotdeauna există o legătură între respirație și conștiința. Astfel “pranayama” este o tehnică care reglează ritmul respirator aflat în legătură directă cu funcțiile fiziologice și psihice ale ființei umane.

“Pranayama” este un termen sanscrit format din cuvântul “prana” ce  însemană viață și semnifică forța vitală sau energia cosmică universală care se află pretutindeni și fără de care viața nu ar fi posibilă și cuvântul “ayama” ce înseamnă control, astfel sensul cuvântului “pranayama” este controlul forței vitale prin intermediul concentraii și respirației

Dacă aș vorbi despre beneficiile tehicilor “pranayama” aș scrie un roman, de aceea am ales să enumăr câteva și să va promit că urmează noi articole și video-uri cu fiecare tehnică explicată în detaliu.

–         crește energia vitală a ființei, armonizand trupul și mintea

–         intarste sistemul imunitar

–         reduce procesul îmbătrânirii

–         calmează mintea, reducând stresul și anxietatea

–         îmbunătățește și vindecă problemele digestive

–          oxigenează întreg sistemul la nivel celular

–         crește energia

–         acționează asupra sistemului nervos autonom care controlează digestia, respirația, bătăile inimii,               funcțiile imune și funcțiile de excreție

–         reduce nivelul de zahăr din sânge

–         reduce indicele de masă corporală

 

Dintre cele mai folosite si cunoscute tehnici “pranayama” sunt:

–         SuryaBhedi, respirația pe nara dreapta

–         Bhastrika, respirația de foc

–         Sheetkari, respirația cu limba în cerul gurii

–         Ujjay, respirația oceanică

–         Bhramari, respirația albinei

–         Sheetali, respirația cu limba scoasă

–         Nadi Shodana, respirația alternativa

Avem nevoie urgenta de disciplină, avem nevoie să învățăm să respirăm corect, să ne alimentăm corect, să ne schimbăm modul de gândi și a percepe oamenii din jur, evenimentele, viața.

Cum?

, ACȚIUNE!, acționați chiar acum, ocupați-va de voi înșivă de evoluția voastră, pentru că sunteți singurii în măsură să o faceți.

In luna Mai am lansat un concurs, unde premiile sunt:

  • Abonament 4 Ședințe Yoga la Studioul EnjoyLifeYoga
  • Consultație Nutritionala Profesională+ Meniu Personalizat

Ce trebuie să faceți sa va inscrieti in concurs?

  • trimiteți un mesaj cu numărul de telefon și răspunsul la întrebarea: Ce pot face ca viața mea să fie mai bună? 
  • distribuiți articolul pe pagina voastră de facebook

                                      

Nume (obligatoriu)

Telefon

Email (obligatoriu)

Subiect

Mesaj

Extragerea va avea loc pe data de 31.05.2018 cu ajutorul aplicației random.com iar castigatorii vor fi anunțati pe pagina de facebook enjoylifecoaching.

4

Nu sunt comentarii

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *