Rănile din Spatele Măștilor

de

Este interesant cum la puțin timp de la naștere, a fi natural, a fi tu însuți, deranjează lumea adulților și devine pentru tine ca și copil o imagine și un comportament incorect.

Căutăm să fugim, să ne ascundem, să ne protejăm de realitatea adulților și astfel începem să purtăm măști, iar ce nu știm este că în spatele acestor măști se dezvoltă răni, care la rândul lor dezvoltă convingeri, care ne influențează atitudinea interioară, comportamentele și ne formează o personalitate falsă, îndepărtându-ne de esența sufletului nostru.

Devenim „fugari” hrănind rana de „respingere” ori „dependenți” protejând o rană de „abandon”, acceptăm durerea „masochistă” purtând cu noi „umilirea”, ” dominăm” sperând să nu mai fim „trădați” , alegem să fim „rigizi” pentru a fugi de „nedreptate”
Purtăm măști, ne ascundem pentru a nu fi descoperiți cine suntem cu adevărat, ne este teamă de a nu fi judecați, de a nu fi respinși, fugim și devenim dependenți de o imagine care nu ne reprezintă, dominăm pentru a deține controlul și acceptăm durerea crezând că astfel vom fi apreciați.

Cum se formează aceste măști și ce răni ascund ?

Cu toții venim aici, în această existență cu aceleași nevoi de a ne accepta și să ne iubi pe noi înșine, cu calități, defecte, dorințe, personalitate  și de a ne acorda în fiecare clipă  șansa de a experimenta și de a învața prin intermediul a ceea ce trăim. Partea mai puțin plăcută este că la foarte scurt timp de la naștere, datorită exemplelor primite, prin contactul cu părinții, învățătorii, socitatea ,descoperim că a fi natural, a fi noi înșine, nu reprezintă un aspect benefic, nu este calea cea dreapta, iar aceste descoperiri provoacă așa numitele crize ale copilăriei sau mai târziu ale adolescenței, crize ce reprezintă pentru adulți normalitatea.

Este un proces de transformare rapid în care copilul după ce cunoaște frumusețea de a fi el însuși în prima etapă a vieții, rapid, în ce-a de-a doua etapă va experimenta  frustrea și durearea datorită limitărilor impuse de adulți, în care el nu va mai avea dreaptul de a acționa în mod natural. Cea de-a treia etapă este cea de criză în care copilul se revoltă și încearcă să se facă văzut și auzit, de cele mai multe ori în zadar. aspect ce facilitează copilului reprimarea emoțiilor acumularea frustrărilor și activarea rănilor. În cea de-a patra etapă, epuizat, învins de supremația adulților, obosit de suferință, copilul se resemnează și își va crea o nouă personalitate, ascunzându-se în spatele unor măști, devenind ceea ce vor ceilalți să ajungă.

Cele cinci măști nu sunt altceva decât tipare de personalitate care ascund emoții reprimate în perioada copilăriei.

 

  • Masca Fugarului ascunde rana de Respingere 

Este persoana care se îndoiește de dreptul ei la existență, se crede nul, fără valoare, iar din această cauza va încerca în permanentă să fie perfect în tot ceea ce face, pentru a se valoriza în ochii lui și ai celorlalți.

Fugarul caută singurătatea pentru că îi este frică că dacă va primi prea multă atenție nu va ști ce să facă cu ea. Această rană se dezvoltă în raport cu părintele de același sex care are rolul să ne învețe să iubim, să ne iubim și să oferim iubire, de aceea cel ce suferă de rana de respingere va cauta în permanentă atenția și iubirea părintelui de același sex  și crede că nu va fi complet atât timp cât nu va obține acest lucru.

  • Masca Dependentului ascunde rana de Abandon 

Este rana ce se dezvoltă în relația cu părintele de sex opus, cel ce ne învață să ne lăsăm iubiți și să primim iubirea. Cel ce suferă de rana de abandon este dependent de afecțiune și hrană sufletească, tocmai de aceea, el crede că nu poate să reușească nimic singur și că are nevoie de altcineva să îl ajute.

Cea mai mare frică a sa este singurătatea și de aceea  este genul de persoană care devine victima, experimentat în a creea tot felul de dificultăți, dramatizand uneori, pentru a atrage atenția asupra lui. O altă caracteristică a a celui ce poartă masca dependentului este rolul de salvator, rol necesar pentru a primi importantă. Unul din obiceiurile celui ce suferă de rană de abandon este de a se agața fizic de persoana pe care o iubește.

  • Masca Masochistului ascunde rana de Umilire 

Această rană se activează între vârstă de 1 an și 3 ani și se dezvoltă în orice situație în care copilul simte umilire, comparație, jignire, rușine, lezare. Rana poate fi activată și în relația cu mama, legată de aspecte de sexualitate, îngrijire, însă și în relația cu tata la nivelul procesului de învățare, al ascultării și al vorbirii. Persoană care suferă de o rană de umilire va găsi plăcere și satisfacție în  suferință, căutând durerea și umilirea de cele mai multe ori într-un mod inconștient, pedepsindu-se înainte că altcineva să facă acest lucru.

Pare o persoană foarte controlată, însă acest control se construiește în baza temerilor sale de a nu-i  fi rușine față de cei apropiați și chiar fată de el însuși. Este hipersensibil și în acest sens face orice pentru a nu-i răni pe ceilalati, considerându-se responsabil pentru fericirea lor. Masochistul obișnuiește să nu-și asculte propriile nevoi, deși este conștient de ele,  provoacandu-și suferință și alimentandu-și astfel rana de umilință. Copil fiind, masochistul nu s-a simțit liber de aceea la maturitate un aspect foarte important pentru el este libertatea. A fi liber inseamana pentru el a nu da socoteală nimănui și a nu fi controlat.

  • Masca Dominatorului ascunde rana de Trădare

Această rană este activată între vârsta de doi ani și patru ani și se dezvoltă în relația cu părintele de sex opusConform teoriei complexului lui Oedip fiecare copil între doi și șase ani devine îndrăgostit de părintele de sex opus, perioadă în care copilul începe să devină conștient de forță lui sexuală și de capacitatea lui de a creea. În această perioada oedipiană copilul își activează rana de trădare cu ajutorul părinților care din păcate  devin posesivi, mama față de fiul ei și tatăl față de fetița lui. Astfel, copilul va deveni atașat de părintele de sex opus, fapt ce îi  va afecta relațiile afective și sexuale la vărsta adultă.

Cel ce ascunde rana de trădare va avea tendința de a-si compara partenerul cu părintele de sex opus, sau va avea multe așteptări din partea partenerului legate de ce nu a primit de la părinte.

În zona sexuală nu vor avea capacitatea de a se relaxa, fiindu-le frică să se abandoneze celuilalt.

Dominatorul are o personalitate puternică, are cele mai multe asteptari de la ceilalți, pentru că îi place să prevadă și astfel să controleze. 

Persoanele care suferă de rana de trădare au suferit datorită  faptului că părintele de sex opus nu și-a respectat angajamentul conform asteptărilor pe care copilul le avea față de un părinte ideal.

 

  • Masca Rigidului ascunde rana de Nedreptate

O persoană care suferă de nedreptate este o persoană care nu se simte apreciată 1a adevărata ei va1oare, care nu se simte respectată, care nu crede că primește ceea ce merită, inclusiv atunci când  primește mai mu1t decât consideră că merită.

Această rană se activează între patru și șase ani, perioada în care copilul devine conștient că este o ființă umană, o entitate într-un întreg cu proprii1e 1ui diferențe.  

Trăiește această rană în relația cu părintele de același sex și suferă din cauza răcelii ace1ui părinte, din cauza incapacității acestuia de a simți sau exprima ce simte.

Reacția în fața nedreptății constă în blocarea sentimentelor, însă chiar dacă cineva își blochează sentimentele, acest lucru nu înseamnă că acea persoană nu mai simte nimic, din contra, persoane1e rigide sunt foarte sensibile, însă își dezvoltă capacitatea de a nu simți acea sensibilitate și de a nu o arata celorlalți.

 

Este timpul să ne dăm seama că putem supraviețui chiar dacă ne simțim răniți, este timpul să ne dorim să ne iubim mai mult pe noi înșine

Acum suntem adulți, avem experiență și maturitate, o viziune diferită asupra vieții.

Este important să conștientizăm că aceste mășți ne fac mai mult rău decât să ne protejeze și că deținem tot ce ne este necesar să ne vindecăm rănile interioare.

 Iar primul pas este să le recunoaștem, să le iubim și să le acceptăm!

 

 Dacă ți-a plăcut acest articol, da-i un share!

Iar dacă îți doreșți să afli mai multe despre rana din spatele măștii pe care o porți, trimite-mi un mesaj cu textul “răni” și îți voi trimite cartea Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înşine”, de Lise Bourbeau in format Pdf.

Nume (obligatoriu)

Telefon

Email (obligatoriu)

Subiect

Mesaj

 

 Sursă Articol: „Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înşine”, de Lise Bourbeau

2

Nu sunt comentarii

Spune-ti parerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *